Brug af Plugins til WooCommerce
By Samuel Pedersen | 13. July 2024
WooCommerce er et af de mest populære e-handelsplatforme til WordPress, og det er jo ikke svært at forstå hvorfor. Det er brugervenligt, fleksibelt og kan tilpasses til en bred vifte af behov, indenfor enhver branche. Men som med alle platforme, er der nogle faldgruber, man skal være opmærksom på, når man bruger det. En af dem er brugen af plugins, som kan påvirke hastigheden af din webshop.
Her kommer jeg med nogle tips omkring brugen af plugins, samt vigtig information og tips omkring konsekvenserne af plugins og omkring hastighed.
Få nye funktioner i din WooCommerce webshop
Plugins er en af de store styrker ved WordPress og WooCommerce. Plugins giver dig ubegrænsede muligheder for at tilføje ekstra funktionaliteter til din webshop, der ikke er standard. Men det er vigtigt at huske på, at hvert plugin du installerer, tilføjer ekstra kode, og mange af dem tilføjer kode der skal indlæses på hver sidevisning. Hvilket kan betyde, at jo flere plugins du har, jo længere tid kan det tage at indlæse en side.
Det betyder ikke som sådan, at du skal undgå at bruge plugins overhovedet. Men det betyder, at du skal være kritisk over for, hvilke plugins du vælger at bruge. Installer kun de plugins, der er absolut nødvendige for din webshop, og sørg for at holde dem opdateret. Det kan hjælpe med at sikre, at dine plugins ikke konflikter med hinanden eller med WooCommerce-kernen, og det kan også hjælpe med at minimere eventuelle sikkerhedshuller.
Test din hastighed
En anden god praksis er at teste din side hastighed ved hjælp af værktøjer som Google PageSpeed Insights eller GTmetrix, før og efter du installerer et plugin. Dette giver dig et godt billede af, hvordan pluginnet påvirker din webshops hastighed, og dermed om det er værd at bruge eller ej.
I sidste ende er brugen af plugins en balancegang. De kan tilføje meget værdi til din webshop, men det er vigtigt at være bevidst om deres indvirkning på din webshops hastighed og sørge for at holde dem opdaterede og relevante.
Konsekvenserne ved mange plugins / langsom webshop
Der er rigtig mange potentielle konsekvenser ved at installere mange plugins eller generelt bare at have en langsom webshop. Uanset om det er plugins, eller andre årsager, der er skyld i en langsom webshop - så kan det have alvorlige konsekvenser for din omsætning.
Her er 2 typiske konsekvenser ved en langsom webshop.
1. En langsom webshop kan have en negativ indvirkning på brugervenligheden.
Hvis en side tager for lang tid at indlæse, kan det føre til en dårlig kundeoplevelse, da det kan være frustrerende for kunderne at vente på at siden indlæses. Det kan også gøre det svært for dem at navigere rundt på siden og finde det, de leder efter. Det kan føre til dårlig kundetilfredshed og negative anmeldelser, som kan skade dit omdømme.
2. En langsom webshop kan have en negativ indvirkning på dit SEO.
Søgemaskiner som Google tager højde for sidehastigheden, når de rangerer sider i søgeresultaterne. Hvis din side er langsom, kan det få din placering i søgeresultaterne til at falde, hvilket kan føre til mindre trafik og dermed mindre salg.
Bemærk at hvis kunderne opgiver at komme ind på din side, eller klikke videre rundt på siden, vil det give en høj bounce rate. Google rangerer søgeresultater på 200 forskellige faktorer, hvor i blandt også bounce rate har en påvirkning ift. din placering i søgeresultaterne (SERP).
Så alt i alt, bør du være meget opmærksom på brugen af plugins og holde dem opdaterede og relevante for at sikre din webshop er hurtig. Det kan hjælpe med at sikre en god brugeroplevelse, god konverteringsrate, mindske bounce rate og beskytte din SEO. Det kan også hjælpe med at sikre en god kundeoplevelse og beskytte dit omdømme.
Mine personlige erfaringer omkring hastighed og plugins
Meget ofte, når jeg får en webshop ind, som jeg skal optimere - oplever jeg, at den pågældende webshop er fyldt med alt imellem 40-70 plugins, det er næsten uanset om det er kunden selv der har forsøgt at lave sin shop billigt, eller om der har været et andet bureau indover for at udvikle shoppen.
I næsten 100% af sådanne tilfælde formår jeg at minimere antallet af plugins ned til omkring 15-25 plugins, alt afhængig af hvilke særlige funktioner der er nødvendige for den pågældende webshop - og ender altså derfor med en markant bedre hastighed, bedre brugervenlighed og dermed også en bedre konverteringsrate. Jeg ser i næsten alle tilfælde at kundens får en vækst i omsætning efter sådan en optimering.
Så hvad skal man gøre i stedet for, for at få nye funktioner, uden at få dårlig hastighed?
Der er rigtig mange metoder til at få en god webshop, med de nødvendige funktioner, uden at gå på kompromis med hastigheden.
Her er 4 hurtige tips for netop dét:
- Brug kun de rigtige plugins
- Brug et optimeret tema
- Brug en god webserver
- Overvej om særlige funktioner kan udvikles, uden brug af Plugins
- Slet plugins, når du ikke længere skal bruge dem
1. Brug kun de rigtige plugins
At bruge kun de rigtige plugins, kan være svært - for hvad er de rigtige? Og hvordan kan man vide hvilket der er det rigtige til en bestemt funktion?
Det er svært at svare helt konkret på her i en artikel, men for at gøre det kort, så vil jeg anbefale, at du overvejer en ekstra gang, om det plugin du overvejer at installere, rent faktisk bidrager med en nødvendig funktion til din webshop.
Dobbelttjek om dén funktion du ønsker, ikke tilfældigvis allerede er en del af enten WooCommerce, WordPress, dit tema, eller en af de andre plugins du har installeret.
2. Brug et optimeret tema (og pagebuilder)
At bruge det rigtige tema er væsentlig faktor for god hastighed på din webshop. Og her er det altså vigtigt for mig at nævne, at der findes nogle meget populære temaer, pagebuilders, men selvom et bestemt tema, pagebuilder eller plugins, måske ligger #1 på en liste over det mest populære - så betyder det IKKE, at det også er det meste optimale.
Der er mange bureauer i Danmark og udlandet, som er stor fortaler for 'Elementor' som er en pagebuilder der virker på næsten alle temaer og de tilbyder også deres egen tema dertil.
Min personlige holdning og erfaring er, at Elementor ikke er særlig optimalt ift. hastighed. Det har den fordel at det ift. andre temaer og pagebuilders er noget mere moderne i sit udtryk som standard og det er der mange der falder i med begge ben.
Men udseende er ikke alt - for hvad nytter det at kunne lave en grafisk pæn webshop, fyldt med fancy animationer osv. hvis den er langsom og ikke kan konvertere?
Jeg er personligt Flatsome specialist, jeg har udviklet og arbejdet på mere end 500 flatsome hjemmesider og webshops. I den process har jeg opbygget en stor kendskab til Flatsome og hvad det kan, hvordan det kan optimeres til den bedste mulige hastighed og brugervenlighed.
Mange webshops jeg får ind, som jeg skal optimere, fordi kunderne er utilfredse med hastighed eller andet, er meget ofte webshops, der er bygget med Elementor. Så jeg bygger dem altid på ny med Flatsome, og kan reducere antal plugins markant, alene pga. dette.
Flatsome er et tema der installeres på siden, og så har du basicly alt hvad du har brug for.
Elementor og en lang række andre, er typisk plugin-baseret, og kræver derfor at du installerer det som plugin, samt ofte, også en række extention-plugins dertil. Hvilket i alle tilfælde vil være plugins jeg sletter, når jeg går i gang med en optimering.
3. Brug en god webserver
Igen, ligesom med Plugins og temaer, så findes der webhotel udbydere, som reklamerer med at de er de mest populære i Skandinavien, Norden, Europa eller Verden. Men, bare fordi de måske har flest kunder, betyder det ikke at de leverer den bedste performance - tvært imod!
Jeg har arbejdet med rigtig mange kunder der har haft webhotel hos udbydere som One, Simply/Unoeruo og tilsvarende, og har også selv personligt haft en af disse nævnte udbydere.
De er nogen af de største udbydere vi kender her i Danmark. Problemet ved dem er, at de har rigtig mange kunder, altså mange hjemmesider og webshops på hver server. Hvilket betyder, at deres servere er meget tungt belastet af trafik og features på de mange sider.
At brug en webserver som ikke er belastet i så høj en grad, sikrer at du får en markant bedre performance på din webshop.
Her kan jeg personligt anbefale løsninger som Azehosting, Hosting4Real og tilsvarende udbydere. Særligt Hosting4Real har fokus på high performance, og har måske 1/200 del antal kunder per server, sammenlignet med tidligere nævnte udbydere.
4. Overvej om særlige funktioner kan udvikles, uden brug af plugins.
Her er der nok en hel del webshop-ejere der står lidt af, fordi, her begynder det for alvor at blive teknisk. Fordi, hvordan udvikler man får man særlige funktioner på sin webshop, uden at installere et plugin?
Det kræver udvikling i PHP for at gøre dette. Her er der mange bureauer og online guides der henviser til at installere et plugin til PHP snippets - MEN, det vil jeg IKKE anbefale at du gør.
Et plugin som PHP Snippets er blot et overflødigt plugin, der gør det 'nemmere' at indsætte PHP kode.
Jeg vil i stedet anbefale at lave en 'Child Theme' af det tema du bruger på din webshop for deri så at indsætte særlig PHP kode.
Eksempler på plugins der kan erstattes af særlig PHP kode, som gør din webshop hurtigere:
- Cart Notices (Små beskeder på produktside / Kurv / kasse)
- TrustPilot Plugin (Automatisk invitere kunder til at anmelde din webshop)
- Discount rule plugins (Til faste automatiske mængderabatter)
- SMTP Plugin (Til at sikre bedre Email-levering)
- Age Gate (Få kunder til at bekræfte, der er over 18 år)
- Diverse plugins til betinget leveringsmetoder eller betalingsmetoder
- Og mange flere muligheder!
Mange webshops har også plugins som 'Updraft plus' og andre backup plugins liggende på sin webshop, fordi "Det er jo rart med en backup, hvis der går noget galt".
Ja - det er rart med en backup, og selvfølgelig skal du have en backup! Men, langt de fleste webhoteller tilbyder daglig backup af din webshop, så jeg mener ikke, at der er grund til at have en backup plugin liggende til at trække server-ressourcer hver dag på at genere en backup, som du allerede har på webhotellet.
5. Slet plugins, når du ikke længere skal bruge dem
Jeg ser mange gange, webshops have installeret en række plugins, som enten slet ikke er sat op, eller som ikke længere bliver brugt. Så længe de plugins ligger aktive på webshoppen, så påvirker de din hastighed.
Så, hvis du opdaterer din webshop, ændrer nogle funktioner eller lign. og i den forbindelse ikke længere har brug for et plugin - så sørg for at få det slettet, eller i hvert fald, deaktivere det, så det ikke ligger aktivt på siden.
Alene det at deaktivere pluginnet, øger hastigheden på siden, da det derfor ikke ligger forskellige scripts der skal indlæses på sidevisninger. Jeg vil dog anbefale at slette det helt, for at rydde op på serveren. Ikke fordi det fylder vildt meget, men er bare altid godt at have ryddet op og samtidigt også få et bedre overblik over plugins på siden.
Konklusion
Konklusionen her er altså, at der er meget at være opmærksom på, og dét at installere mange plugins, kan have alvorlige konsekvenser for din omsætning. Samtidigt synes jeg også vi er kommet godt omkring hvad du kan gøre for at optimere din hastighed og undgå at tabe omsætning.